مراحل لوله کشی فاضلاب ساختمان
لوله کشی فاضلاب ساختمان یکی از اصلی ترین مراحل راه اندازی تاسیسات یک ساختمان بوده و عدم توجه و رعایت نکات مهم در این زمینه، می تواند موجب هزینه و ایجاد خسارت و همچنین عدم امنیت ساکنین ساختمان شود. به همین دلیل مراحل لوله کشی فاضلاب ساختمان نیز از اهمیت بالایی برخوردار بوده و حفظ ایمنی در فرایند انجام آن بسیار اثر گذار است. در این مطلب قصد داریم مراحل لوله کشی فاضلاب ساختمان را بررسی کرده و نکاتی را در این زمینه یادآوری کنیم.
مراحل لوله کشی فاضلاب ساختمان
لوله کشی فاضلاب ساختمان در 4 مرحله انجام شده و اشتباه کردن در هر یک از این مراحل ممکن استت در آینده خسارات و ضرر های زیادی را از خود به جا بگذارند. لوله کشی فاضلاب به دلایل مختلفی از اهمیت بیشتری نسبت به لوله کشی تهویه هوا و لوله کشی آبرسانی برخوردار است که از جمله این دلایل می توان به احتمال بالای گرفتگی به دلیل عدم وجود شیب مناسب اشاره کرد. در ادامه به معرفی مراحل لوله کشی فاضلاب ساختمان می پردازیم.
مرحله یک _ طراحی پلن های لوله کشی فاضلاب ساختمان
لوله کشی فاضلاب ساختمان بر خلاف لوله کشی آبرسانی، نیاز به پمپاژ و ابزار آلات اینچنین نداشته و حرکت و تخلیه آن به طور کامل توسط شیبگذاری لوله ها انجام می شود. به همین دلیل اگز شیب مناسب در پلن های از قبل تعیین شده برای لوله کشی لحاظ در نظر گرفته نشود، احتمال گرفتگی و در نهایت ترکیدگی لوله فاضلاب به طور چشمگیری افزایش پیدا می کند.
حداقل شیب لوله های فاضلاب یک درصد و حداکثر آن چهار درصد تخمین زده شده و کمتر یا بیشتر بودن شیب لوله فاضلاب از این مقدار، ممکن است خطرناک باشد. در این مرحله علاوه بر تعیین شیب، مواردی مانند تعیین محل عبور لوله ها، محل اتصالات، محل خم ها، تعداد لوله ها و … نیزانجام شده و تمام جوانب احتیاط درباره آنها در نظر گرفته می شود.
در بیشتر موارد در لوله کشی فاضلاب ساختمان از رایزر ها (لوله هایی که به صورت عمودی در ساختمان ها تعبیه می شوند) استفاده می شود. و تعداد این لوله ها نیز بر اساس تعداد واحد ها، میزان آب مصرفی آنها و تعداد سرویس های بهداشتی و حمام های هر واحد تعیین شده و به طور معمول بین 2 تا 6 لوله در هر زبقه تعبیه می شود.
تاثیر سیفون در تخلیه لوله های فاضلاب
در مرحله اول از لوله کشی ساختمان علاوه بر تعیین پلن برای مسیر و اندازه لوله ها، محل قرارگیری مجرا و اتصالات سیفون و هواکش هم در نظر گرفته می شود؛ چرا که تعبیه سیفون در سیستم فاضلاب ساختمان ها، موجب عدم راکد بودن هوا و تخلیه بهتر لوله های فاضلابی می شود. در نهایت تعبیه سیفون از گرفتگی و ایجاد بوی ناخوش آیند فاضلاب در ساختمان ها جلوگیری می کند.
مرحله دو_ بررسی و انتخاب مناسبت ترین لوله با توجه به تعداد ساکنین ساختمان
مرحله دوم لوله کشی فاضلاب ساختمان، انتخاب جنس، نوع و اندازه لوله ها و اتصالات مناسب است که با توجه به آب و هواب منطقه، تعداد ساکنین ساختمان و موارد دیگر تعیین می شوند. از جمله انواع لوله های کاربردی در لوله کشی فاضلاب می توان به لوله مانیسمان و از جمله جنس لوله های استفاده شده می توان به لوله های فولادی و گالوانیزه اشاره کرد؛ چرا که در برابر اسید ها، باز ها و محیط های مرطوب و خورنده، از مقاومت بالایی برخوردار اند.
اتصالات رایجی که در لوله کشی فاضلاب ساختمان ها انجام می شوند، معمولا اتصالات 45 درجه هستند، چرا که رسوبات کمتری در آنها تجمع کرده و کمتر به رسوب زدایی نیاز دارندو همچنین این نوع اتصالات نسبت به اتصالات 90 درجه احتمال گرفتگی کمتری دارند.
توصیه می شود سایز لوله های مورد استفاده در مکان های مختلف به شرح زیر باشد:
- توالت و سرویس بهداشتی 110
- حمام 75-90
- آشپزخانه63-75
در نظر داشته باشید که این اندازه ها صرفا توصیه ای از سمت کارشناسان بوده و در موارد مختلف متغیر است.
مرحله سه_ نصب لوله های مورد نظر با توجه به پلن های تعیین شده
مرحله سوم لوله کشی فاضلاب ساختمان ها، نصب و اجرای پلن ها و متریال از پیش تعیین شده است و به دو روش کف خوابی و زیر سقفی قابل اجراست. لوله کشی به روش کف خوابی یا مدرن هزینه کمتری داشته و به سوراخکاری و بست کردن لوله ها به سقف نیازی نداشته و برای طبقه های همکف نیز کاربردی است. اما در نظر داشته باشید که در روش لوله کشی کف خوابی، احتمال آسیب دیدگی لوله ها بسیار بالا تر از روش زیر سقفی است.
در روش زیر سقفی یا سنتی، صرف وثت و هزینه بیشتری وجود دارد اما احسمال آسیب دیدن لوله ها بسیار پایین تر است. در هر حال کارشناس پروژه تاسیساتی است که با توجه به مزایا و معایب هر روش، تصمیم به اجرای یک روش می گیرد.
مرحله چهار_تست کردن لوله های نصب شده و راه اندازی نهایی
مرحله چهارم و آخر لوله کشی ساختمان، تست سلامت لوله کشی و عدم نشتی آن است که به دو روش آب بند و آبرو انجام می شود.
در روش آبرو ، جریان آب را در لوله ها ایجاد کرده و از صحت و سلامت لوله کشی و عدم نشتی آن اطمینان پیدا می کنیم. این روش نسبت به روش آب بند دقت کمتری داشته و بیشتر برای ساختمان های کوچک به کار گرفته می شود.
در روش آب بند، با وارد کردن فشار بالا به لوله ها و جبس آب در لوله ها، میزان تحمل فشار لوله ها و اتصالات را سنجیده و در صورت عدم نشتی، از درست انجام شدن آن اطمینان حاصل می کنیم. این روش بیشتر برای ساختمان های بزرگ و مجتمعات مسکئنی، اداری یا تجاری به کار می رود.
نکات مهم در زمینه لوله کشی فاضلاب ساختمان
موارد زیر از جمله نکات مهم در زمینه لوله کشی فاضلاب ساختمان هستند:
- انتخاب جنس، اندازه و نوع مناسب لوله برای لوله کشی فاضلاب ساختمان ها با توجه به وضعیت آب و هوای منطقه و تعداد ساکنین ساختمان
- استفاده از اتصالات مناسب و با کیفیت برای جلوگیری از ترکیدگی، تکیل رسوب و نشتی
- اندازه گیری دقیق و لوله های مورد نیاز
- طراحی پلن های به صرفه از نظر وقت و هزینه
- برنامه ریزی و ایجاد سیستمی که احتمال ایجاد بوی بد توسط آن نزدیک به صفر باشد
- عیق کاری مناسب برای لوله های فاضلاب برای عدم نشتی و عبور و مرور صدا از داخل لوله به فضای ساختمان
- بتن ریزی حداق 15 سانتی متر برای لوله هایی که زیر ساختمان تعبیه می شوند
- ایجاد بستری مناسب از بتن برای لوله های زیر زمینی برای عدم نشتی و آسیب دیدگی آنها
- استفاده از لوله هایی که در برابر زنگزدگی و محیط های اسیدی و بازی مقاوم بوده و در مقابل حرارت، اشتعال پذیری بسیار کمی دارند
- استفاده از لوله هایی که ساختار درون آنها سر بوده و عبور و مرور سیالات را سریع تر و راحت تر می کنند.
- طراحی یک نقشه دقیق بر اساس ساختار ساختمان برای دفع موثر فاضلاب و جلوگیری از ایجاد بوی بد
- عایق کاری مناسب لولهها برای جلوگیری از نشتی سیالات در مواقع ترکیدگی
سخن پایانی درباره مراحل لوله کشی فاضلاب ساختمان
در این مطلب قصد داشتیم به توضیح درباره مراحل مختلف لوله کشی فاضلاب ساختمان پرداخته و نکات مهمی را در این زمینه ارائه کنیم. برای اطلاعات بیشتر و یا اخذ مشاوره، می توانید از طریق شماره تماس 09121711526 با کارشناسان مجرب و متخصص ما در زمینه تاسیسات، در ارتباز باشید.
سوالات متداول درباره مراحل لوله کشی فاضلاب ساختمان
- مراحل لوله کشی فاضلاب ساختمان چیست؟
طراحی پلن های لوله کشی فاضلاب ساختمان، بررسی و انتخاب مناسبت ترین لوله با توجه به تعداد ساکنین ساختمان، نصب لوله های مورد نظر با توجه به پلن های تعیین شده و تست کردن لوله های نصب شده و راه اندازی نهایی مراحل لوله کشی فاضلاب ساختمان هستند. - تاثیر سیفون در تخلیه لوله های فاضلاب چیست؟
تعبیه سیفون در سیستم فاضلاب ساختمان ها، موجب عدم راکد بودن هوا و تخلیه بهتر لوله های فاضلابی می شود. در نهایت تعبیه سیفون از گرفتگی و ایجاد بوی ناخوش آیند فاضلاب در ساختمان ها جلوگیری می کند. - نکات مهم در زمینه لوله کشی فاضلاب ساختمان چیست؟
اندازه گیری دقیق و لوله های مورد نیاز و طراحی پلن های به صرفه از نظر وقت و هزینه، از جمله نکات مهم در زمینه لوله کشی فاضلاب ساختمان هستند.